Faydalı Bilgiler

Dip Klapesi Nedir?

Pompa ve hidrofor sistemlerinde suyun geri kaçmasını önlemek amacıyla pompa emiş hatlarında kullanılan tesisat aksamına dip klape denir. Yapı olarak filtre ve çek valfin birleşimidir. Dip klapeler silindir şeklinde bir gövde içerisine yerleştirilmiş bir klape, klapeyi vana içerisinde tutan mil, kapak ve süzgeçten oluşur. Dip klapeler pompaların emiş kısmına, akış yukarı bakacak şekilde dikey olarak takılır.

Dip Klapesi Ne İşe Yarar?

Dip klapeler pompa ve hidroforlarda birden fazla fonksiyonel fayda sağlar. Derinden emiş yapan pompalarda emiş borusunun su içinde kalan kısmına monte edilen dip klapesi, statik konumdayken sıvıyı rezervuarda tutarak pompa gövdesinin susuz kalmasını önler. Vakum pompalı sistemlerde süzgeçli dip klapeleri filtreleme yaparak pompaya temiz sıvı girmesini sağlar.

Süzgeç kısmı sayesinde pompa suyu emerken sisteme pislik ve zararlı parçacıkların girişini engelleyerek filtre görevi görür. Süzgeçli dip klapesi bu fonksiyonuyla cihazın zarar görmesini engelleyen bir işleve de sahiptir. Dip klapeler, santrifüj pompalar ve hidroforların hava yapmaması için de kullanılması gereken bir malzemedir. Yaylı dip klapesi hızlı tepki gösterdiği için su tasarrufuna da katkıda bulunur ve basınç kaybını minimuma indirir.

Dip Klapesinin Kullanım Alanları Nelerdir?

Dip klapelerin kuyu, tesisat ve sulama sistemlerinde geniş bir kullanım alanı vardır. Sıvı geri akışının önlenmesi istenilen tüm sistemlerde iyi performans veren aksesuarlar arasındadır. Dip klapeleri temiz su hatları için uygundur, pis su hatlarında kullanılmazlar. Rezervuar ve pompa emiş hatlarında yüksek akışkanlık ve tam geçiş için idealdir. Kuyu, tesisat ve sulama sistemlerinde geniş bir kullanım alanı vardır. Dip klapeler belirli aralıklarla süzgeç kısımları temizlenerek uzun yıllar güvenle kullanılabilir.

Dip Klapesi Çeşitleri Nelerdir?

Dip klapeleri, inç değerinden bağlantı çaplarının ölçülerine göre çeşitlere ayrılır. 1 ila 6 inç arasında olan dip klapesi çeşitleri mevcuttur. Plastik ya da pirinç gibi paslanmaz metal malzemelerden üretilen çeşitleri de bulunur.