Haberler

Pompa Sektörüne Birçok Yeniliği Kazandıran ETNA 46 Yaşında

27.09.2022

Sürdürülebilir gelecek için yüksek teknolojiye sahip, uluslararası standartlara uygun ürünler üretmek, insan kaynağına, paydaşlarına ve ülkesine değer katmayı misyon edinen ETNA, 1 Mart 1975 tarihinde İstanbul Karaköy’de faaliyetine başladı. Günümüzde ise İstanbul Ümraniye’de Dudullu Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan 12.000 m2’lik modern fabrikasında üretimine devam ediyor. Kuruluşundan günümüze kadar pompa teknolojilerinde yerli üretimin güçlenmesini destekleyen, mümkün olduğunca en az ürünün ithal edilmesini hedefleyen yaklaşımı ile ETNA, faaliyet gösterdiği alanda pek çok ürünün Türkiye’de ilk defa üretilmesine öncülük etti. ETNA’nın sektöre kazandırdığı ve yaşamımıza konfor katan ürünlerin başında; daha öncesinde yatay piston pompalı, debi ve basınç esnekliği olmayan ve oldukça geniş alan kaplayan hidrofor çözümlerinin yerine; debi ve basınç esnekliği olan, daha az alan kaplayan dik milli, çok kademeli santrifüj pompalar ve bu pompalardan üretilen hidrofor sistemleri geliyor. Türkiye’de ilk defa ETNA tarafından 1980’lı yılların sonlarında bina pompa teknolojileri pazarına kazandırılan ürünler, pazara sunulduğunda dönemin teknik otoriteleri tarafından şaşkınlıkla karşılandı, “ETNA eski köye yeni adet getirdi” denildi. Ancak günümüzde söz konusu ürünler, bir nevi endüstri standardı haline geldi, basınçlı su ihtiyacının karşılanmasında yaşamımıza değer kattı.

Türkiye’nin yıldan yıla gelişimi, pompa çözümlerine dair beklentilerin çeşitlenmesi ve Türkiye’nin 1 Ocak 1996 yılında Gümrük Birliği’ne katılması sonrasında sektör dünyaya ve rekabete açıldı. ETNA ise kendini yeni döneme uygun şekilde konumlandırdı, ürün gamını çeşitlendirerek ihracatı gündemine aldı. Bu kapsamda komple paslanmaz çelik dalgıç pompaları Türk kullanıcısının hizmetine sundu. 2000’li yılların başında konut sektöründeki hızlı atılımın, bina pompa çözümlerine geniş bir kapı araladığını gerek enerji verimliliği yüksek ürünlerin gerekse de “Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik” hükümleri gereği, her bir konutta/yapıda tesis edilmesi gereken TS EN 12845 standardına uygun yangın pompalarını aranılan ürünler haline getirdi. Bu kapsamda ETNA, aynı zamanda Avrupa Birliği yangın standardı da olan ve TSE’nin yetkili alt komisyonu olan makine komisyonu tarafından “Türk Yangın Standardı” olarak kabul edilen TSEN 12845 standardına uygun yangın pompasını Türkiye’de üreten ilk firma olmuştur. Her ne kadar günümüzde yangın pompası sektöründe, sektörü denetleyen bir otorite olmamasına rağmen ETNA, binalarda yasal mevzuat gereği TSEN 12845 standardına uygun yangın pompasının tesis edilmesi için seminerler ve eğitimler düzenlemekte konuya dair farkındalığın oluşmasına liderlik etmektedir.

ETNA’nın ürün gamında; Avrupa Birliği Komisyonu’nun kabul ettiği çevreye duyarlı tasarım direktifine (ecodesign-ErP 2009/125/EC) uygun ıslak, kuru rotorlu sirkülasyon pompaları, yatay tek kademeli uçtan emişli santrifüj pompalar, dikey çok kademeli komple paslanmaz çelik santrifüj pompalar, çift emişli ayrılabilir gövdeli santrifüj pompalar, atık su drenaj pompaları, otomatik atık su toplama ve tahliye üniteleri, konut ve ticari binalar için hidrofor sistemleri, mobil yangın söndürme ve su baskını boşaltma pompaları, UL listeli & FM onaylı, TSEN 12845, NFPA 20 standartlarına uygun yangın pompa sistemlerinin bulunmakla birlikte tüm pompa & hidrofor sistemlerine ait koruma ve kontrol panolarının üretimi şirket bünyesinde gerçekleşiyor.

Yeniliklere öncülük eden, gelişmiş pompa özelliklerini ileri teknoloji ile buluşturarak kaliteli, güvenilir, çevreye duyarlı ve düşük işletme maliyetli ürünlerini sektörün ve son kullanıcıların hizmetine sunan ETNA, sahip olduğu 46 yıllık üretim ve sektör tecrübesi, uzman satış ve satış sonrası hizmetler kadrosu ve yaygın bayi ağı ile Türkiye’de ve dünyanın pek çok ülkesinde tercih ediliyor ve güvenle kullanılıyor.